လတ္တေလာ သုေတသနေတြ အရ ၾကက္ဥေတြမွာ ကယ္႐ိုတီးႏိြဳက္ (Carotenoid) လို႔ေခၚတဲ့ အျမင္အာ႐ုံ အက်ိဳးျပဳ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္တယ္လို႔ သိရွိရပါတယ္။ Lutein နဲ႔ Zeaxanthin ေတြဟာ အျမင္အာ႐ုံခံလႊာရဲ႕ အလယ္ဗဟို ျမင္ကြင္းနဲ႔ ဆိုင္တဲ့ အစိတ္ အပိုင္းကို အက်ိဳးျပဳတဲ့ အေရးႀကီး ကယ္႐ိုတီးႏိြဳက္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥမွာ ပါဝင္တဲ့ Lutein နဲ႔ Zeaxanthin ေတြဟာ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္တာေလာက္ မမ်ားပါဘူး။
ဒါေပမဲ့ သင့္ခႏၶာကိုယ္ဟာ ၾကက္ဥမွာပါတဲ့ ဒီအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြကို ပိုၿပီး စုပ္ယူ ႏိုင္ပါတယ္လို႔ Tuffs University မွ ဇီဝဓာတု ပညာရွင္ Elizabeth Johnson က ဆိုပါတယ္။ ၾကက္ဥစားလို႔ ကိုလက္စထေရာမ်ားမွာကို စိတ္မပူပါနဲ႔။ တစ္ေန႔ကို ၾကက္ဥ တစ္လံုး စားျခင္းဟာ ေသြးထဲက ကိုလက္စထေရာ ဒါမွမဟုတ္ ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆင့္ကို မျမင့္တက္ေစဘဲ Lutein အဆင့္ကို ၂၆ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္ေစၿပီး Zeaxanthin အဆင့္ကို ၃၈ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္ေစပါတယ္။
Ref: Good Health
မုန္လာဥတြင္ပါေသာ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ ေသြးတိုးျခင္းကို က်ဆင္းေစႏိုင္ဟုဆို
နယူးေယာက္၊ ဇြန္၊ ၂၉-မုန္လာဥတြင္ ပါဝင္ေသာ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ေသြးတိုးျခင္းကို က်ဆင္းေစႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ မုန္လာဥကို ဟင္းခ်က္၍ စားသံုးသည္ ျဖစ္ေစ၊ ႏိုက္ထရိတ္ေဆးျပားမ်ား ေသာက္သံုးသည္ ျဖစ္ေစ ေသြးတိုးက် ေစႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေဆးဂ်ာနယ္၌ ေဖာ္ျပသည္။
ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္တို႔တြင္ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တတ္သည္။ မုန္လာဥတြင္ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္ေနသျဖင့္ ႏွလံုးႏွင့္ဆိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ကုသရာ၌ ပိုမိုထိေရာက္စြာ ကုသႏိုင္လိမ့္မည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေမွ်ာ္လင့္ထားသည္။ ကမာၻေပၚတြင္ အရြယ္ေရာက္သူ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ႏွလံုးႏွင့္ဆိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားလ်က္ရွိသည္။ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္အေရာက္တြင္ ထို႔ထက္ပိုလာႏိုင္သည္ ဟုဆိုသည္။
Ref: New Light of Myanmar
No comments:
Post a Comment